1. Inleiding

In 2015 is verder gewerkt aan de strategisch koers van Enserve; versterking van de organisatie door te groeien. Deze groei moet resulteren in nog meer klanten zodat er minder afhankelijkheid van een klein aantal klanten ontstaat en in een groei van het personeelsbestand zodat diverse functies door meerdere werknemers uitgevoerd kunnen worden.

In 2015 heeft deze strategische koers opnieuw succes gehad. Met de corporaties op de Noord Veluwe is een overeenkomst gesloten voor de dienstverlening bij de ondersteuning van de woonruimteverdeling (inclusief automatisering en website) voor een periode van tenminste drie jaar.

De corporaties in de Stedendriehoek hebben er in 2015 voor gekozen ook de ondersteuning van de urgentie- en geschillenprocedure door Enserve te laten verzorgen. Daarnaast zijn een aantal corporaties in deze regio die nog niet meededen met de woonruimteverdeling daar in 2015 aan deel gaan nemen.

Met de samenwerkende corporaties in Almelo (Beter Wonen en St. Joseph) is een contract afgesloten voor de levering van DOMIS.

Ter ondersteuning van de nieuwe koers is in 2015 een groot aantal (marketing) activiteiten uitgevoerd. Enserve heeft deelgenomen aan het Corporatieplein, de jaarlijkse meeting voor corporaties en ICT georiënteerde bedrijven. Daarnaast is in samenwerking met CorporatieNL een expertsessie georganiseerd voor het management van corporaties waarbij Enserve en andere deskundige partijen hun visie hebben gegeven op het gebied van passend toewijzen.

Mede naar aanleiding van het onderzoek van studenten van de HAN over de mogelijkheden van online marketing is Enserve gestart met een bedrijfs LinkedIn account waar wekelijks nieuwe mededelingen op worden gepost die tenminste door enkele honderden LinkedIn gebruikers worden gelezen.

Ook nieuw voor Enserve was het gebruik van een webinar (over passend toewijzen) als middel om medewerkers van corporaties kennis te laten maken met Enserve. Deze is ook te zien via het YouTube kanaal van Enserve.

Op basis van de succesvolle implementatie van de woonruimteverdeling van Woonkeus Stedendriehoek is in opdracht van Enserve en ZIG Websoftware een korte digitale film gemaakt waarin medewerkers van de corporaties in de Stedendriehoek vertellen wat hen zo goed bevallen is aan de keuze voor Enserve en ZIG. Deze film is aan ongeveer 150 voor Enserve strategisch interessante corporaties verstuurd en geplaatst op het YouTube kanaal van Enserve.

Omdat de stadsregio Arnhem Nijmegen als bestuurslaag is verdwenen moest in 2015 ook duidelijkheid komen over de uitgangspunten van de woonruimteverdeling. Door nauwe samenwerking tussen de gemeenten en de corporaties, met een adviserende rol van Enserve, is het gelukt om in 18 gemeenten in deze regio een identieke lokale huisvestingsverordening vast te stellen. Wel had deze ontwikkeling als consequentie dat de beroepsprocedure uitgevoerd gaat worden door de gemeente Arnhem waardoor de ondersteuning van deze commissie door Enserve kwam te vervallen.

Passend toewijzen was voor veel klanten van Enserve een belangrijk onderwerp dit jaar. Enserve heeft op veel manieren corporaties ondersteund in de te maken keuzes, de implementatie in de automatisering en de voorlichting aan huurders(organisaties). Uiteraard is ook DOMIS voorzien van nieuwe functionaliteit om het passend toewijzen te kunnen monitoren.